Dear Followers

Wednesday, January 27, 2016

Surprise Me

Hai, Assalamualaikum.. Selamat Tahun Baru ! Ni entry pertama untuk tahun 2016. Agak lama jugaklah. Yang kali terakhir 16 Disember 2015, sekarang dah 27 Januari 2016 ! Wow. Lama gila tak update blog ni. Bicara 2016, apa goals atau sasaran 2016? Mudah dan ringkas, mahu teroka 2016 dengan cara yang berbeza berbanding tahun 2015. Sasaran utama adalah peningkatan pencapaian dalam akademik tentunya. Mahu baca lebih banyak buku. Dan mahu menghargai lebih orang yang tersayang. :D Ada banyak lagi tapi matlamat utama post ni bukan pasal diri aku ni tapi pasal orang lain.

Surprise me ?! Kenapa surprise me? Sebab ada orang minta kita 'surprise'kan dia. So, here it is. Satu post untuk buat dia terkejut. Bukanlah terkejut yang macam terkejut beruk tapi maksudnya buat dia impress kot? Ke Aliff Haziq ni yang salah tafsir? Baiklah, seorang Aliff Haziq akan cuba sedaya upaya untuk buat seseorang yang misteri ini rasa teruja bila baca blog ni. Memandangkan dia adalah peminat setia blog ni dan peminat setia diri aku yang tak seberapa ni, nah ini dia. Ceh aku pun peminat dia juga sebenarnya. Mutual feelings eh gitu. :P

Ceritanya bermula,... Hmmm, tak tahu nak mula dari mana. Sebab nak bagi karakter dia kekal misteri, korang yang lain tak boleh tahu dalam sangat nanti tahu dia tu siapa. Jadinya, aku tak nak la cerita macam mana boleh kenal atau macam mana boleh rapat dalam perincian yang mendalam. Mungkin kisah-kisah romantis jiwang ala-ala novel tu boleh aku selitkan nanti dalam entry yang akan diterbitkan dalam 2,3 bulan akan datang atau mungkin lepas akad nikah? Siapa tahu. Doakan je lah. hahahaha.

Si gadis misteri yang aku nak ceritakan ni, dia bagi aku dan pada pandangan aku seorang yang sangat pemalu tetapi peramah bila kita kenal dan mula bercakap dengan dia. Aku pernah berkerja dalam satu kumpulan dengan dia dan aku ketua kumpulan, memang rasa kekok mulanya sebab dia sangat pemalu dan jarang-jarang bercakap sampailah beberapa kali meeting barulah dah tak kekok dan boleh bercakap dengan aku yang kuat mengusik ni. Cerita dia punya pemalu tu, aku rasa aku pun boleh terikut malu dengan dia sampai kalau cakap dengan dia, aku punyalah cover-cover macho kot sebab malu dengan dia atau malu dengan diri sendiri. Keliru. 

Satu lagi yang aku suka sangat, dia suka bagi kata-kata semangat tapi aku rasa dia pun tak sedar kot bagi aku semangat. Banyak kata-kata dia yang buat aku rasa macam bersemangat nak hidup. Entah kenapa, nak tengok apa yang aku dapat bila aku minta dia describe pasal aku lepas dah lama kenal?
"I believe you are a very smart boy, with big dreams and aspirations. You carry out your responsibilities well, and you try not to let anyone down, that's why when you're doing something, you go all out. You have a kind heart, and you always look out for your friends. Family means the world to you. "
Ayat dia ni, aku buat jadi sticky notes dalam laptop dan sepanjang study week dengan exam week, aku banyak tengok dan baca ayat ni sambil study. Rasa bersemangat wei ! Tak tahu nak describe macam mana tapi tulah, bagi korang mungkin tak rasa apa-apa tapi bagi aku tidak. ;)

Ni ada satu lagi, post it yang dalam entry lepas tu.. Dia lah yang buatkan untuk aku ! :P
"Assalamualaikum.

Hi Aliff, thank you for letting me borrow your hard disk for a while. I don’t know why you’re being so nice to me and giving me free movies to watch (wow, you must have spent a long time collecting all these movies!), but THANK YOU so much! I’ll be entertained after exams, insyaAllah. Hahaha. I’m so sorry I don’t have any other movies to trade with yours (because I really don’t download any), but I hope this small note will be enough to make you smile J

I don’t know how to say this but, you’ve been incredibly nice to me as a friend, and I truly appreciate that from the bottom of my heart. It’s hard for me to trust people easily, especially those I’ve just met. But I’m beginning to trust you, and I hope you are truthful to me too. Not everything that happens have to be shared with others, or blogged about. And I believe and hope you know that.

If you’re ever going through a hard time, always remember that Allah swt does not burden a soul more than it can bear. So heads up! Everything will be okay in the end. If it’s not okay, it’s not the end. CHEY macam pakar motivasi, tak? :P If there’s a need to talk to someone, you know I’ll always be here to hear you out. I may not give the best advice, but people say I’m a good listener. Heheheh. 

Lastly, have faith. Have faith in Allah swt, and trust that whatever happens is for the best. There’s always a reason behind everything that happens, even when you can’t/don’t see it at that time.
All the best for your exams! You’re a very smart boy, and I’m sure you’ll ace all your papers, if not most of them. InsyaAllah. Dua > Usaha > Ikhtiar > Tawakkal. Jangan lupa minta doa dan berkat daripada Ibu & Ayah. Selamat maju jaya!!! "
Post it ni, aku print aku pinkan dekat board sebelah katil aku. Kadang bila rasa nak baca, aku bacalah. Sebab bila baca rasa macam ada semangat dan tersenyum sendiri bila baca ayat-ayat dia. She is very sensible and a very good observer too. ;)

Satu lagi, bila ada orang yang mula tak percaya dekat aku (aku tak kisah pun orang nak percaya dekat aku atau tak sebab aku kenal diri aku), dan menjauhkan diri dari aku (which is aku tak kisah jugak) tapi dia ni si gadis misteri ni berani pula nak ambil risiko nak rapat dengan aku mesej hari-hari semua. Dia ambil tak endah je apa kawan dia cakap pasal aku, pergh, rasa syukur sangat kot. Tak perlu nak terang panjang lebar dengan dia kenapa dan mengapa terjadi ke apa. Dia sendiri faham aku macam mana, yelah kadang-kadang selalu je luah dan cerita kisah silam dulu. Yang mana orang yang tak percaya dekat aku tu tak tahu satu apa pun pasal aku. :D

Cukup lah tu, sikit-sikit je sudah la. Sebab aku tahu yang pertama sekali akan baca entry ni is si gadis misteri tu...

Last sekali, yang buat aku rapat dengan dia is one day one question policy. Tu polisi hubungan kitorang kot. Satu hari satu soalan dan soalan tu kena jawab dengan jujur dan ikhlas; dilarang menipu. Tipu dosa mati seksa masuk api neraka. Faham? Jadinya, melalui polisi ni aku rasa kitorang saling memahami antara satu sama lain. Macam-macam soalan dan semuanya buat diri rasa terketar nak jawab dan rasa malu-malu. 

Sekian, tu je kot. Memang nak buat panjang berjela lagi. Tapi nanti ada yang menguap pula bila baca panjang-panjang kan. Sekian. Salam~
Post a Comment

besties forever

besties forever
this is me. . the real me . . so crazy and kinda friendly :) easy go person