Dear Followers

Thursday, December 11, 2014

Kenangan kita di malam itu

Malam tadi aku keluar dengan dia, lama juga lah kitorang keluar. Mula ingat nak pergi makan je, tapi bila dah dalam kereta tak tahu pula arah tujunya. Haha! Kejap nak tengok wayang, kejap nak pergi icity.

Masa dalam kereta tu, dia banyak bercerita pasal kawan-kawan dia.. Pasal kenangan-kenangan... Sebab tu aku lagi suka jumpa dia depan-depan daripada text ataupun call. Bila jumpa depan-depan... Macam macam cerita boleh aku tahu...

Dia ni perahsia, tapi bila dah jumpa depan-depan.. Senang untuk diprovok atau dipujuk untuk bercerita. Aku suka dengar dia bercerita, nampak comel gila !

Aku dengan dia, dia tahu aku sayang dia sangat-sangat.. Aku pun tahu dia sayang aku walaupun dia jarang cakap, tapi aku pernah dengar dia cakap sekali sekala pasal sayang ni. Untuk aku, aku tak suka paksa dia tentang perasaan. Aku tak nak tergopoh-gopoh. Walaupun tak declare secara rasmi kami ni ada hubungan, tapi aku rasa orang sekeliling mesti fikir aku dengan dia pakwe makwe. Yelah, kadang2 aku mengaku yang dia tu girlfriend aku sebab aku tak nak kawan2 aku kacau dia. Hahaha.

Apapun, malam tu kitorang pergi icity.. Banyak selfie dan banyak posing. Yahhh, malam tu aku asyik terpesona tengok telatah dia. Gelak dia.. Aku suka dia macam tu. ;) Mungkin kalau aku suka paksa2 dia.. Dia tak akan jadi segembira itu. Kan? Dan aku ada bagitahu dia, aku ni kuat cemburu orangnya. Hahaha. Okaylh tu ja. Well, aku memang sayang dia. Babai.

Tuesday, December 9, 2014

Kerana cemburu itu tanda sayang

Aku tak tahu aku nak ungkapkan macam mana perasaan aku sekarang ni.
Aku tak tahu sama ada sakit kerana cemburu atau apa.
Naluri aku sentiasa tepat, sejak pertama kali aku dengar nama tu.. Aku semacam rasa sesuatu antara dia dan dia.
Lama juga aku simpan rasa curiga tu.. Aku tengok dia pun semacam sudah mahu berubah.. Itu semua tanda-tanda awal mungkin.
Pagi lepas subuh, aku tergerak hati nak tengok FB laki tu. Apa yang aku dapat memang buat hati aku terluka.
Aku tak tahu nak cakap macam mana. Andaian aku cuma mereka seperti ada apa-apa hubungan.
Aku hanya mampu berdoa supaya apa yang aku rasa itu tidak benar.. Supaya apa yang aku rasa itu cuma mainan perasaan rindu dan cemburu.
Ratieqah Najeehah, aku nak kau tahu sememangnya aku rindu kat kau. Ya, aku cemburu melihatkan komen2 itu.
Lama aku bertahan kerana kau, aku cuba untuk terus macam ni sampai bila-bila. Sebab kau tu lain daripada yang lain. Orang lain lihat kau begitu begini tetapi tidak di mata aku.

Sunday, November 16, 2014

Salah faham tu biasa

Salah faham sebab apa?
Sebab berahsia..
Tu yang jadi antara kami.

Tapi semuanya dah kembali okay bila luah segala apa yang terbuku kat hati. Bila dah luah semuanya.. Mestilah kita tahu kat mana salah silapnya. Bila dah tahu.. Kenalah cari jalan penyelesaian.

Kepada kau.. Jangan pendam lagi. Pedulikan apa orang nak cakap. Kita lebih mengenali diri kita dpd orang lain.

Saturday, November 15, 2014

Berulang kembali

Kau berubah dalam sekelip mata. Mula dengan layanan yang baik lepas tu berubah layanannya yang aku rasa memang aku tak mampu nak tanggung. Bukan aku kata aku mahu mengalah.

Aku dah cuba macam-macam untuk buat kau gembira. Tapi aku? Hahah.

Ada kawan yang baru aku jumpa.. Dia kata.. Bila kau jatuh cinta.. Susah kau nak rasional diri kau sendiri. Ya, mungkin betul apa yang dia cakapkan tu. Aku tak mampu nak berfikir dengan rasional. Walau aku dilayan seperti mahu tak mahu. Aku tetap nak tawan hati kau.

Ada kawan aku cakap, betul gigih aku nak dapatkan hati kau. Kesian dia tengok aku. Katanya lah.. Yup, kadang-kadang pun aku kesiankan kat diri aku. Adakah aku terlalu berusaha untuk sesuatu yang tak pasti atau yang memang tak akan aku miliki?

Kau bukan yang pertama buat aku macam ni.. Dan mungkin juga bukan yang terakhir.. Atau... Mungkin yang terakhir? Siapa tahu bukan?

Ini cerita orang yang dilukai mengharap sesuatu yang tak pasti. Ya, aku jadi patah hati. Terima kasih pada kau yang dulunya sembuhkan luka kat hati ini dan kemudiannya kau lukakan kembali.

Aku tak tahu adakah aku mahu mengharap atau mahu pergi saja. Sekali lagi.. Soal rasionalisasi diri.

Sekian.

Friday, November 7, 2014

Bukan biasa biasa

Semalam aku keluar pergi mid valley dengan dia... Jauh jugak jalan jalan... Naik lrt pergi Kelana Jaya.. Patah balik pergi KL Sentral.. Lepas tu naik KTM pergi Mid Valley.

Bershopping sakan... Nak beli biskut2.. Milo utk letak kat bilik ni haaa... Masa keluar tu memang happy lah cerita dia. Masing masing tak tengok handphone.. Macam macam cerita kitorang borakkan.

Nak dijadikan cerita.. Bukan biasa biasa ni maksud aku. Hubungan aku dengan dia ni aku tak anggap biasa biasa.. Bukan kawan baik.. Dan sudah tentu bukan couple. I think it is more than that.......

Tapi kan.. Dia letak video kitorang kat insta dgn caption bestfriend. Huahuahua.. Hmmmmmm .. Aku kena friendzoned ke? Huh.. Tak kecewa.. Mungkin dia perlukan masa.

Yah, I will wait.

Thursday, November 6, 2014

Sapu tangan aku

Semalam... Lepas je habis test information skills kat library. Aku dengan zakwan pergi Fakulti Sastera dan Sains Sosial.. Sebab nak cari buku dan makan kat kafe situ dengan Sharul , Lisa ..

Sambil tu.. Tunggu si paen ngn iffa.. Lama gila. Dorang yang ajak makan dorang yang lambat. Aku tunggu dpd pukul 12.50pm smpai pukul 1.45pm.. Tak muncul2.. Harrey.. Dah sampai.. Dia tak lepak sama.. Terus pergi library. Ada test sama macam aku sebelumnya. Haha.

Jadinya... Tu baru permulaan cerita. Aku tunggu sampai pukul 2 baru aku makan. Sebabnya.. Nak makan dengan dia. Then, dapatlah makan dengan dia.... Masa makan aku tengok dia. Teruk selesema dia.. Kena resdung. Aku bagi sapu tangan aku.. Dia tak nak.... Kata jijik la apa la.. Busuk la. Hahaha.

Tapi kann... Lepas makan. Masa nak basuh tangan.. Aku ikut sekali nak basuh tangan.. Lepas tu, dia mintak sapu tangan aku.. Nak tutup and lp hidung dia.. Hahaha.. Btw, itulah dia... Mulanya kata tak nak.. Tapi akhirnya dia akan nak. Daripada dulu aku kenal.. Sampai sekarang..

Sapu tangan tu.. Aku baru lap peluh dua tiga kali.. Haha. Tapi dia tak cakap apa pon masa letak sapu tangan tu kat hidung. Hahahaha. Peluh aku wangi la tu. ✌

K.. Tu je. Babai.

Wednesday, November 5, 2014

Kau tak gemuk

Ini khas untuk kau.. Aku nak cakap ni.. Kau tak gemuk. Kau kurus. Pipi kau je yang tembam chubby rasa macam nak cubit carik carik pipi tu.

Tolong jangan melawan boleh? Kalau dah kurus tu jangan cakap gemuk. Boleh jadi satu doa tau? Nak sangat ke jadi gemuk? Haishhh.

Tapi kan tapi kan... Memang aku nak kau gemuk. Hihik. Biar takda orang nak kat kau. Biar dapat kat aku je ! ✌

Monday, November 3, 2014

Biar kau tak tahu

Aku biarkan senyum dekat depan kau.. Dalam aku, kau tak akan tahu. Dulu memang aku tunjuk dekat kau bila aku ada masalah. Kali ni tidak.. Aku tak akan tunjuk. Aku akan biar kau yang tanya.

Aku nak tengok... Betul ke tidak apa yang kau cakap. Kau cakap kau selalu sakitkan hati aku. Tapi aku kata tidak. Kau tetap kata ya. Baiklah, aku akan ke belakang sedikit untuk sementara waktu. Aku mahu lihat kau cari aku ke tidak.

Kalau kau cari aku, aku nak kau tahu kehadiran kau dalam hidup aku memang bawa kegembiraan. Kalau kau tak cari aku... Ya, benarlah kau bawa kesedihan. Jujur, aku nak kau cari aku. Aku nak buktikan yang kau salah...

Ya memang kadang aku terasa hati dengan layanan kau. Yang kadang okay. Kadang macam haram. Beb, aku tak kisah.. Yang penting aku lagi banyak senyum daripada terasa hati.

Sekian, luahan hati aku...
Terima kasih kerana membaca.

Sunday, September 7, 2014

Seminggu pertama di UM

Salam semua ! Hai ! Bertemu lagi kita di sini. Hahaha. Okay okay. Kali ni aku nak cerita pengalaman aku seminggu pertama di UM. Mungkin panjang meleret  dan mungkin pendek cenonet jeee.

Ammmm... Okay.. Hari pertama. Mak ayah hantar.. This is the first time ever I will not see them for a long time. But, im okay.. Selesai check in bilik di Kolej Kediaman Ketiga Tuanku Kurshiah (KKTK).. Mak ayah aku pun balik.. Jadi pemudahcara mahasiswa kolej pula yang akan bertanggungjawab menguruskan hal pelajar2 freshie macam aku ni.. Hari pertama je dah kena marah weiii... PM marah kat dewan makan. Kah! Terus semua senyap.. Kat dalam dewan pun sama... PM Aishah dengan PM Azam menjerit kat kitorang semua. Dalam hati dah membuak2 dah kata pahal kerek sangat mamat ngan minah ni. Rilek aaaa. Kitorang baru masuk kott.. Haha

Semua PM KK3... Comel, ayu dan kacak weh.. Aku tengok PM kolej lain biasa biasa je.. Hahaha. Seminggu pertama ni aku banyak habiskan masa dekat dewan kolej dan Dewan Tunku Canselor.. Lagi satu kan.. Orientasi ni aku rasa macam kem jati diri... Semua kena cepat dan punctual. Siapa lambat dan buat silap mesti kena marah dan kena denda dengan unit disiplin. Siapa yang tak tahan mesti dah quit punya. Hahaha. Dan ada sorang yang quit.. Kesian.

Tapi.. Tak semua PM tu garang.. Ada yang baik comel.. Macam PM Adreena, PM Fara, PM Izzah, PM Ain, PM Fatin, PM Naqwim, PM Syazwan dan semuanya lah senang cerita. Dorang jadi angin bila kitorang ni tak reti dok diam dan dengar cakap je. Haha ! Ceritanya kat sini.. Aku respek gila lah kat PM kolej ni yang boleh handle 200 lebih pelajar kk3..

Program2 kat DTC pon hebat2 belaka! Ada OKU yang merentas p.pinang.. Ada angkasawan kedua negara Mejar Faiz, dan Ikon hiburan negara Dato Aznil or Paknil.. Semua tu adalah produk UM. Perghhh. Bangga kejap. Program2 kat DTC banyak buat taklimat. Dan kebanyakan taklimat adalah berkaitan dengan leadership.. And yes.. UM adalah U yg plg bnyak melahirkan pemimpin negara. Hope I can be in that list !

Macam macam acara dan program sepanjang seminggu ni.. Dan kami yang duduk kk3 ni hanya mandi sehari sekali je.. Dpd pagi hingga ke malam.. Sebab jadual packed gilaaaa.. Macam2 bau ada..

Aku nak cerita panjang lagi... Tapi.. Penat !!!

Okay2.. Last day.. PM Aishah dan PM Azam yang paling garang tu.. Buat prank dekat birthday boy and girl.. Dia sruh 4 org tu berdiri.. Dan mengamuk gila gila ah.. Luar biasa mengamuknya. Semua diam ! Haha. Lepas tu, dia suruh semua PM masuk.. Habis je bebudak tu minta maaf.. Terus dorang nyanyi lagu happy birthday.. PM Aishah dan PM Azam yang tak pernah menari dan cheers terus menari dan cheers. PM Aishah yang bengis terus jadi cute bila menari dan senyum gelak2..
Malam terakhir tu... Kami duk dalam dewan kolej.. Semua bergembira sampai pukul 3 pagi. Perghh. Memang best ! It was a wonderful moments!

Terlalu banyak memori.. Pukul 1pagi.. Masa nak pulang ke kolej. Kolej 4 block jalan kami tak bagi masuk kolej. Semua battle cheers. Memang panas gila woii.. PM menjerit2 sebab nak kawal keadaan yang panas giloss tu... Nasib baik semua terkawal dan kitorang dapat masuk. Haha !

Lastly,
Minggu Haluan Siswa memang terbaik !

Kbyebye...
To juniors.. Belajar rajin2 dekat form6 Dato Hamzah tu. You can be the best !

Monday, August 25, 2014

Kawal diri

Kawal diri?
Susah ke nak kawal diri?
Ya , Tidak dan mungkin.

Ya susah nak kawal diri kalau kau terlalu happy atau terlalu sedih. Kau lost. Satu lagi.. Ego. Yes.. Kalau ego tinggi memang susah nak kawal diri. Its depend on you how you manage your alter ego. If you can manage it well, you can do well in managing your life.

Ahhhaa. Aku? Jenis aku depend on situation kot. Kalau situasi tu memperlihatkan aku tak perlu kawal diri aku. Memang aku akan burst out and jadi hulk. Hahaha. Teringat masa jadi KP dulu. Sebab dah bagi muka sangat.. Aku terus malas nak kawal diri. Semua pengawas aku marah. Sorry no sorry. Padan muka dorang. Sekali tu je aku marah. Lain semua cakap elok2. Aku bukan jenis manusia pemarah.

Kawal diri? Erm. Semua terletak dekat tangan sendiri je sebenarnya. Kau ada pilihan nak kawal atau nak lepaskan semua dan mungkin juga pendam semuanya. Choose wisely haa. Every decision that you will made will have its own consecuences... Pakat2 pikiaq? dua tiga kali ya !

Okay itu je. Utk kamu yang membaca.. Jangan berubah tiba2.. Kawal diri tu. Nanti kamu buat orang yang kenal kamu terkejut. Bisa terkedu bahhhhh...

K itu je. Babai !
Salam
¯\_(ツ)_/¯

From distance

Hai kau yang tak mahu aku dekati kerana kau yang minta.

Aku nak bagitahu ya aku tak akan dekati kau. Aku hormat keputusan kau. Tapi kan... Biarlah aku tengok kau daripada jauh..

Kalau kau rasa kau tak ada teman kat sana nanti. Jangan risau aku ada je lagi untuk kau.

Jadi seperti sediakala mahu cerita segala. Bukan aku mahu tahu tentang kisah hidup kau. Cuma aku hanya nak kau rasa ringan bila kau dah cerita luah segala.

Apa yang aku boleh tolong aku tolong. Jangan risau.. Tak ada benci masih ada sayang. Aku tahu tu memang sifat kau. Kau insecure. Ego? Yes. It is. When insecure and alter ego is combined. You know what will happen next.

Luah yang terbuku?

Luah apa yang terbuku di hati?
Nak luah kat mana?
Kat sini?
No.
Kat orang sekeliling?
No.
Kat orang yang kau percaya?
Probably yes.

Nak luah dekat blog? Boleh. Aku luah. Tapi tak semua. Kau semua tahu sikit je. Sedih aku tak mahu la semua orang tahu. Biar dekat blog ni semua cerita2 gembira aku je. Cerita aku sedang gembira senyum dengan orang yang aku sayang yang aku rapat. Tak akan ada cerita aku sedih or geram dengan orang. Kalau ada. Biar aku bagitahu sedikit je. Hee. Aib orang tak elok dijaja. Ingat.

Nak luah dekat orang yang ada kat sekeliling? No. Jangan. Tak boleh. Sebab apa? Sebab nanti dia cerita dekat orang lain. Orang tu cerita kat orang lain. Last2 sampai kat telinga orang yang kita tak suka. Habis. Punah. Haha. So... Hati2 pilih pendengar. Bagi aku... Aku hanya akan cerita dekat orang yang aku percaya dan sayang. Kalau kau ada dengar luahan hati aku. Ya, kau la orang yang aku percaya dengan hidup aku. Kalau kau khianat kepercayaan aku. Sampai mati aku benci kau. Ya, aku ada benci orang sangat2 sebab dia buat aku hilang kepercayaan dan respek dekat dia. Huh!

Btw, lately..
Nak sedih. Tapi tak tahu sebab apa.
Kadang tersenyum.. Pun tak tahu sebab apa.
I am in the middle of laugh and tears.
You have the powers to push me to any one of it.

Thats it. Thanks for reading.

Dia siapa dia

Hai.. Aku nak cerita pasal dia.
Siapa dia? Entah. ¯\_(ツ)_/¯

Korang semua bijak pandai kan.. Kalau korang follow entry aku yang lepas korang tau la siapa dia yang aku nak cerita ni...

Cerita dia macam ni.. Aku nak bagitahu yang dia ni perempuan. Okay tu paling penting. Dia perempuan. Haha! Tak lah.. Yang paling penting aku suka dia.. Ermm. Paling penting ke??? ͡° ͜ʖ ͡° hahaha. Yelah. Memang aku suka dia..

Dia tahu ke aku suka dia? Jengjengjeng.... Mestilah dia tahu.. Sebab aku memang tunjuk aku suka dia.. Bila dia tanya suka ke.. Aku jawab ye je. Haha! Masalahnya kan.. Aku rasa macam takut. Dia pon mungkin rasa macam tu kot. Takut dikecewakan. Heee.. Tapi.. Tapi dan tapi... Aku ada bagitahu.. Kalau boleh tak nak pun cepat2.. Biarlah kenal lama lagi.. Kan.. Kankankan.. Kenal hati budi masing2..

Dia ni kan.. Aku suka dengan personaliti dia. Dia ni manusia yang full of surprise.. Mysterious.. Dan tak dijangka. Perangai yang straightforward buat aku senang dengan dia. Tapi tak tahu la perasaan dia kalau bab bab berkaitan dengan aku! Haha.

Kadang kadang dia okay.. Terlebih ceria... Ada hari kadang macam garang. Haha! Ada hari tu dia tetiba marah lost control.. Huahua. Takut doooo.. Tak tido malam aku dibuatnya. Tapi tak lama la. Kejap je. Dia pun tak tahu kenapa tetiba emo.

Dia kata dulu dia tough.. Selamba orang usik dia x marah. Tapi sekarang hati dia dah jadi cliche.. Sama macam hati perempuan lain. Masa tu aku memang nak gelak habis laaa.. Aku rasa ah kan.. Dia jadi macam tu sebab dia jatuh hati kot? Kot la.. Kot perasaan aku je.. Kot mmg naluri aku.. Semua pakai kot ja. Haha.

Dah ah.. Aku tak tahu nak cerita apa. Kali ni aku tak akan bagitahu aku update post psl dia. Sebab hari tu aku bagitau dia aku ada buat post pasal dia.. Dia kata aku cliche sebab bagitau dia. Camm harremmm.. Haaa.. Pandai2 kau la nak stalk aku. Wakakaka.

Kbye. (/^▽^)/
Salam..

Friday, August 22, 2014

Universiti Malaya, UM di Hatiku, JelitaKacak

Salam ! Hey ! Hai ! Yawww !
Hari ni aku nak cerita pasal Universiti Malaya (UM) (ノ´ー`)ノ

First of all , mula mula sekali, mukadimah entry ni... Nak ucap syukur Alhamdulillah sebab ditawarkan untuk sambung Sarjana Muda di UM. (∩_∩) Bagai impian jadi kenyataan. Apa yang aku harapkan selama ni dah tercapai. Nak belajar di UM. Dapat penuhi impian ibu bapa. Suka sangat ! Alhamdulillah.

Impian nak jejak kaki ke UM ni dah ada sejak darjah 6 lagi bila sekolah buat lawatan sambil belajar di UM. Masa tu cikgu kata ni la U paling bagus kat Malaysia. Sejak tu aku dah pasang impian nak sambung belajar dekat UM. Masa lepas SPM.. Ada gak try apply UM.. Tapi tak dapat pun.. Yela, result biasa2 ada hati nak masuk UM. Hahahaa. Tapi, tak mengapa.. Aku tak mengalah. Cikgu nasihatkan try STPM..

STPM? Peperiksaan paling susah di Malaysia? "SPM pon dah kantoi melingkup ada hati nak try STPM? (´・_・`)" masa ni bermonolog dalam hati je. Hahaha. Disebabkan memang teringin nak masuk UM. Aku try la buat sungguh2 masa STPM ni. Cikgu2 yang mengajar pun selalu bagi semangat kan.. So makin berkobar lah aku nak belajar sungguh2. Huuu (∩_∩) Bila kelas sejarah dengan Pn Roslin mesti dia cerita pasal UM. Suruh pelajar2nya belajar sungguh2 sebab peluang dah ada depan mata.

Alhamdulillah.. Penat lelah usaha yang aku curah masa STPM berbayar dengan tawaran sambung belajar di UM. (⌒∇⌒) Okay, ni nak nasihat untuk junior2 STPM abang.. Kalau dah masuk Form 6 tu.. Buat betul2 jangan fikir pasal SPM lagi. Fikir terus ke degree ! Pedulikan apa yang orang nak kata.

Okay then ! Habis cerita pasal UM. Mari kita lihat pula pasal UM di Hatiku dan JelitaKacak.

Ermmmmm.. UM di Hatiku??? Apa tu? Haha. Okay okay. Tu nama group kat fb. Group kecik je.. Ada 13 members dalam group tu. Group tu dibuat untuk budak2 yg dapat panggilan temuduga UM.. Especially yang dapat temuduga course under Akademi Pengajian Melayu (APM) UM. Thanks Zakwan sebab invite aku masuk dalam tu. Thanks Paen sebab buat group tu. Dalam group tu... Banyak jugalah dorang ni bertukar2 maklumat yang dorang dapat. Dalam group tu lah aku dapat banyak tips untuk temuduga. Paling kurang.. Hilanglah sikit perasaan gementar tu. ヽ(´ー`)ノ

Mula mula.... Aku ingat.. Group tu akan berkubur lepas habis temuduga.. Tapi.. Jangkaan aku meleset. Haha! Aku dengan Titi cadang kat Paen utk buat group kat whatsapp. Ermm. Memang jadi lagi havoc la berchitchat. Hahaha. Mula dengan strangers.. Sekarang dah rapat.. Harap akan terus kekal begitu..

Belum masuk UM dah buat kawan baru. Ada dalam 9 orang dalam group tu yang dapat UM. Memang rasa macam ehh.. Aku mimpi ke.. Eh betul ke.. Sebab mula2 aku sendiri tak yakin akan dapat UM.. Yela, result biasa2 je. Huhu. Tapi bila result UPU keluar.. Memang terkejut dapat tawaran sambung di UM.

Seminggu lebih je lagi sebelum mendaftar diri di UM. Aku dah rasa tak sabar nak jumpa budak2 group JelitaKacak ni. Jelita ke? Kacak ke? Hahaha. Rupa tak penting. Yang penting hati. Ceh ! Cliche betul...

Ni nak buat special kredit.. Special Thanks to Shahirah selebet sebab teman aku pegi temuduga UM hari tu. Banyak kali jugaklah kau tenangkan aku. Hahaha. Thanks weh.. Tak akan aku lupa hari tu.
ヽ(‘ ∇‘ )ノ

Okay tu je.. Haha!
Kbye.
Salam...
¯\_(ツ)_/¯

Thursday, August 21, 2014

Titi

Hai, hari ni nak cerita pasal titi.. Ni bukan titi merentas longkang atau titian sirat ke apa. Hahaha. Titi ni nama pendek bagi seorang manusia yang aku kenal. Nama dia Ratieqah. Nur Ratieqah Najeehah bt Jeffere. Haha! Aku sorang je yang panggil dia titi.

Dia dok kedah. Aku kenal dia sebelum aku pergi interview dekat UM lagi. Kenal dalam group dekat fb. Aku jadi rapat dengan dia sebab sepupu aku. Hai sepupu, walaupun aku kerek dengan kau. Dia kerek dengan kau. Aku nak berterima kasih sebab kau.. Aku rapat dengan dia. Hahahaha.

Pasal titi ni.. Dia simple je. Dia tak cliche macam perempuan lain. Dia dengan dunia dia sendiri yang tak cliche. Haha. Bila borak dengan dia.. Aku pon tak ada nak jadi orang lain lembut2 cakap.. Sebab dia pon x berapa nak layan laki cliche ayat manis. Haha.

Dia ni nampak je macam tough.. Macam je la.. Macam kasar sikit. Tapi sebenarnyalah kann.. Dia kan.. Manissss gituuu.. Cara dia taip dengan cara dia bercakap tu berbeza. Aku ingatkan bila dia bercakap tu cara dia bercakap akan sama macam cara dia chat atau berbalas komen. Tapi tidak. Sebab bila dia bercakap.. Kau jadi macam aaaaaaaaaaa.... Aku cair. Adorable. haha!

Rapat dengan dia dalam seminggu dua sebelum hari jadi aku. So.. Mungkin tempoh perkenalan tu baru je lagi. Haha. Baru jumpa dia Ahad lepas.. Aaummm.. Trus datang Kedah dengan kawan sebab nak jumpa dia. Memang aku paksa dia ni untuk jumpa gak. Mula2 macam malu2 la nak jumpa..

Masa jumpa tu.. Kat kfc padang serai. Masa dia sampai.  Sebelum dia toleh belakang lagi aku dah tau tu Titi.. Sebab tudung askar dia. Hahaha. . Lepas tu.. Ingatkan aku nak jadi pemalu. Maklumlah aku ni kalau jumpa perempuan jadi awkward sikit. Tapi dengan Titi ni.. Malu tu ada.. Tapi tak ada la rasa awkward sangat. Sebab dia pon banyak cakap pandai buat lawak. Siap berselfie lagi. Banyak pulak tu ! Haha.

Eyyy kira seronok la dapat borak jumpa dia. 100 km perjalanan pergi balik tu berbaloi la dari Penang ke Kedah. Haha! Harap la harap.. Ni harapan aku.. Biar jadi lagi rapat dengan dia masa belajar dekat UM nanti.

To Titi.. Aku tau hg mesti baca post ni sebab kejap lagi aku nak bagitau hg aku ada buat post pasai hg ni. Mohon jangan terharu sangat bila baca post ni. Hahahaha.

Okaybye.
Salam..
¯\_(ツ)_/¯

Friday, July 18, 2014

MH17 , Di mana hati nurani kamu.

17 Julai 2014 satu lagi tarikh yang akan diingati penduduk dunia. MH17 ditembak jatuh.

Takziah buat anggota keluarga..

Kepada kamu di luar sana. Berhenti sebar berita mengarut. Tanamkan sifat kemanusiaan dalam diri. Cuba letakkan diri anda dalam situasi tersebut. Rasa apa anggota keluarga mangsa rasa. Sedih, Terkejut dan mungkin juga trauma.

Yang mana mahu jadi pakar di laman sosial pun. Berhentilah. Cari kerja lain. Tak perlulah jadi pakar analisis, pakar teori dan pakar konspirasi. Ilmu kalau baru setahun jagung belajar tak perlu tunjuk pandai sangat. Sedang pakar pakar sebenar sibuk mengumpu fakta dan data... Kamu sudah sibuk berspekulasi tentang itu ini. Just stop ! Tak perlu berlagak pandai !

Berhenti dan lihat diri sendiri kita di mana. Apa yang kita dapat belajar melalui tragedi MH370. Stop speculating..

You are going to create chaos by speculate.

Sekali lagi, takziah buat keluarga mangsa nahas MH17. Alfatihah.

Monday, April 14, 2014

Kem Kokurikulum Bersama Adik2 SMK Pulau Indah 2014

Assalamualaikum semua... :)
Hari ni nak cerita pengalaman 3 hari 2 malam bersama adik2 SMK Pulau Indah yang comel2 dan indah2 belaka ni..

Ceritanya bermula bila Cikgu Rodzi ajak Fattah untuk jadi cameraman untuk kem tu.. So, dia ajak aku sekali jadi cameraman.. Mula2 rasa macam tak nak sebab malas nak pergi.. Tapi, apakan daya.. Rezeki jangan ditolak.. Kan? So.. Aku pun pergi lah..

Masa sampai2 je sekolah tu.. Aku dengan Fattah disambut baik dgn cikgu n adik2 tu. Semuanya peramah.. Tak ada yang kerek langsung. Hahaha.

Ikutkan... Memang nak naik bas dengan adik2 ni.. Tapi bas dah penuh.. Terpaksalah naik kereta dengan cikgu.. Hari pertama tu masih boleh rasa yang bebydak perempuan masih lagi malu2 depan camera. Bila nak tangkap gambar dorang.. Terus dorang alih muka.. Hahaha.

Masa sampai kem.. Dorang kena pasang khemah dulu.. Hebat budak2 ni pasang khemah.. Kejap je dah berdiri khemah tu. Ada jugak yang mintak tolong abang aliff ni.. So, abg aliff yang baik ni pun tolong laaa. Hahaha.

Malam pertama tu juga ada aktiviti berjalan malam sambil mata tertutup. Group lelaki semua kecoh meraban masa berjalan dalam gelap. Sepatutnya diorang ni tutup mata dengan mulut sekali. Hahaha. Bru rasa seram sikit.. Yang group perempuan dua2 group bagus.. Diam.. Dengar cakap... Suruh jalan itik.. Jalan.. Tunduk dia tunduk.. Lompat dia lompat.. Hahaha. Lepas je habis aktiviti tu aku lepak lah dengan group budak2 perempuan ni. Kena jaga dorang dalam gelap. Start daripada sini aku dengan atah jadi rapat dengan dorang. Cerita pasal pengalaman belajar.. Malam tu gelap so, x sure bcakap dgn siapa. Mungkin dengan ina n ana kot. Haha. Banyak cerita pasal STPM.. Terus diorang ni berminat dengan STPM.

Malam pertama berlabuh tirai.. Aku balik chalet dalam gelap naik motor dengan atah.. Atah punya takut lalu tepi ladang sampai peluk aku.. Hahaha. Sawit gila kata kau...

Sabtu pagi... Hari dimulakan dengan senam aerobik. Lepas tu sarapan dan berjalan sejauh 3km kot untuk pergi mandi sungai. Sepanjang perjalanan budak2 ni semua bergembira ada juga yang kepenatan berjalan. Perjalanan yang memenatkan tu terlalu banyak rintangan. Kami terpaksa berhati-hati kerana terdapat banyak periuk api yang masih aktif.. Dah macam dalam zon perang.. Bila nampak je benda tu semua menjerit.. Elak3 !!! Hahaha. Ada lah sorang dua yang terpijak lalu ditertawakan kawan2.. Periuk api tu sebenarnya taik anjing. Hahaha. Anjing yang dibela oleh orang asli kat situ.

Setelah 45 min berjalan.. Aku dengan adik2 comel ni sampai lah dekat sungai.. Nampak keseronokan dan keghairahan untuk terjun sungai di wajah adik2 ni.. Tak lupa termasuk aku.. Excited sampai handphone masuk air.. :/ Nasib baik lah handphone tak rosak. Buat cuak je. Apa pun.. Memang seronok.mandi sungai dengan dorang semua. Main simbah2 air bagai.. Sampai tersedak dibuatnya.

Habis je mandi sungai.. Balik.kem.. Lepas tu diorang kena berkumpul dalam kumpulan dan berbincang untuk persembahan malam kebudayaan.. Not bad lah. Masing2 bagi kerjasama yang baik.. Dan ada juga yang tak bagi kerjasama kerana malu katanya.. Haha. Tapi apa pun.. Dorang memang terbaik.. Sebab dalam masa yang singkat mampu buat skrip untuk persembahan malam kebudayaan.

Petang sabtu tu.. Ada aktiviti sukan.. Peralatannya hanya kon sahaja. Tapi masih mampu berseronok dan keluarkan peluh.. Main susun kon.. Letak kon atas kepala.. Merangkak ala askar.. Tutup mata dan cari kon.. Pergh.. Memang best lah !

Malam tu... Lagi best ! Ada bbq dan karaoke.. Hahaha. Sebelum tu ada persembahan malam kebudayaan. We all have fun ye ! Haha. Lepas tu bbq .. Pastu karaoke tu yang tak tahan.. Aku suka tengok Ina dengan Ana berkaraoke.. Masing2 lari tempo.. Gelak sakan aku dengar.. Hahaha. Sampai Ana tanya banyak kali.. Teruk sangat ke.. Teruk sangat ke.. Haha kesian dia.. Lepas tu dia duet dengan Iman.. Kali ni sedap pulak dia nyanyi.. Ada feel lagi.. Marah Ina sbb Ana tak nyanyi betul2 dengan dia.. Hahaha. Yang Ayu pulak suruh menyanyi.. Dia tak nak.. Hahaha. Last2.. Cikgu Rodzi and budak2 ni paksa aku dengan Atah pulak menyanyi.. Malu derr.. Bnyak kli tolak tapi dipaksa jugak.. Haha. Last kitorg pon nyanyi.. Haha.

Hari terakhir,
Pagi tu masing2 kemas khemah.. Siap2 packing barang nak balik.. Sebelum balik.. Singgah Hot Spring.. Ada kolam air panas and theme park.. Memang seronok sangat dekat situ.. Have fun habis dengan Ayu,Ina,Ana,Syaza dan lain2.. Banyak sangat lah. Hahaha.
Kat situ, kitorang main gelongsor.. Macam2 aksi dibuatnya.. Haha. Lebam2 badan jatuh kat gelongsor..

Then, masa balik.. Masing2 bertukar2 id wechat.. ;) facebook.. Masa kat kem tu.. Rapatlah dengan beberapa orang adik2.. Antara yang rapat.. Ina,Ana,Ayu,Izz,Jalal,Fatihah,Abu, Syaza and the geng.. Banyak lagi sebenarnya. :)

Yang pasti.. Aku merindui mereka sekarang.. Rasa macam masa cepat je berlalu.. Setiap pertemuan yang berlaku pasti akan ada perpisahan.. Belajar rajin2 ye adik2 abang.. Semoga berjaya SPM nanti.. Kalau ada lawatan.. Jangan lupa ajak.abang dengan abang Atah. Hahahaha. ;) loveyouall

Thursday, March 6, 2014

Hari ini aku mengajar & rindu kelas

Bila dah habis belajar memang normal untuk rindu suasana kelas dan sekolah. Dulu masa lepas habis tingkatan 5 pun rasa macam tu. Sekaranh umur dah 20 tahun dan baru habis STPM Disember lepas. Jadi, kiranya baru 3 bulan je aku tinggalkan sekolah.

Tapi, hari ni aku dapat pengalaman baru.. Hari ni aku dengan fattah datang sekolah.. Masuk kelas 6A Murni sebab cikgu minta tolong pertolongan daripada aku dengan Fattah.. Minta ajar budak2 tu cara2 buat jadual dan graf selain cara nak analisis data dengan betul. Walaupun tak ada pengalaman mengajar.. Alhamdulillah budak2 tu faham apa yang kitorang cuba terangkan..

Ni nak bagitahu... Bagi aku.. Mengajar sememangnya bukan kerja yang mudah.. Lagi2 bila ada 20 lebih orang pelajar dalam kelas.. Jadi, respeklah cikgu2 anda semua walau anda ada tak faham serba serbi yang diajar. Sebelum masuk 6A Murni.. Aku dengan Fattah tetiba rasa gemuruh.. Haha. Mungkin sebab takut budak2 tu tak faham apa yang kitorg nak sampaikan.

Esok pula... Diminta untuk memberi tunjuk ajar di kelas 6A Kreatif.. Rasa seronok bila dapat mengajar dan apa yang kita ajar tu orang faham. InsyaAllah kalau aku terus rasa gembira bila mengajar.. Nak cuba2 apply jadi cikgu nanti. Haha. Doakan.. Amiin..

Terima Kasih semua...
;D
Assalamualaikum

Wednesday, March 5, 2014

Kenapa aku tak cerita

Kenapa aku tak cerita semua benda kat kau? Nak tau kenapa? Sebab sebenarnya aku rasa aku tak perlu pun cerita dekat kau.
Kalau betul kau nak tau cerita tu, lebih baik kau tanya aku. Jangan buat andaian sendiri.

Kenapa aku tak cerita masalah aku dengan dia kat kau? Sebab kau tak tanya. Aku cerita bila orang tanya. Aku takkan cerita kalau orang tak tanya. Itulah aku. Orang lain mungkin nampak aku ada masalah dan cuba tanya aku apa masalah aku. Tapi, kau tak tanya pun. Kalau tanya pun macam nak tak nak je. So aku pun nak tak nak jawab je la semuanya okay.

Lagi satu sebab kenapa aku tak cerita dekat kau sebab kau memang dah terang-terang tak suka dia. Kalau aku cerita masalahnya aku yakin dan pasti kau akan buruk2kan dia dan buat hati aku yang baru nak sejuk jadi panas.

Tak kongsi cerita pada kau bukan bermaksud aku tak percaya dekat kau. Mungkin sebab aku dah tak selesa nak bercerita dekat kau sebab kita pun pernah ada masalah.

Maaflah kalau perangai aku yang baru ni buat kau jelek dengan aku. Aku kalau boleh taknak semua orang tahu. Tapi, kalau aku tak luahkan seseorang aku boleh jadi gila ooo pendam sakit. Tapi, bukan kau orang tu. Kau pun pernah kata time kau susah aku tak ada dengan kau. Jadi, lebih baik bila aku susah kau pun tak ada kat sebelah aku. Adil dan saksama bukan?

Aku syukur sebab pernah kenal dengan kau yang baik sangat2 dengan aku. Tu aku tak nafikan. Terima kasih sangat2. .

Monday, March 3, 2014

Lagi cepat sambung belajar lagi bagus

Aku rasa lagi cepat aku sambung belajar lagi bagus. Aku perlukan persekitaran yang lebih positif.

Aku perlu bergerak. Aku perlu lupakan dia. Jadi, lebih cepat aku sambung degree dekat universiti lebih baik.

Aku tak tipu bila hati ni selalu meminta supaya aku dapat satu universiti dengan dia dan satu kursus yang sama. Tapi, itu mustahil.

Jujur, memang masih berharap. Aku dah redha. Aku kena teruskan hidup tanpa dia walau aku tak biasa.

Dulu, aku ada keluarga. Ada dia dan keluarga dia untuk bagi dorongan dan semangat untuk aku. Sekarang, kehilangan tu cukup dirasai.

Aku harap, aku doa supaya aku dapat sambung degree. Itu impian aku. Tidak pernah berubah. Mungkin dengan masa yang aku luangkan untuk menimba ilmu dapat bantu aku lupakan dia.

Sekian,
Terima kasih kerana sudi membaca.
Assalamualaikum.

Friday, February 28, 2014

Story of My Heart

Once, this heart was broken
It'll never be the same
It's tiring me
but,
I'll never give up
I do believe
Somethings better will come
Into my life.

Tuesday, February 25, 2014

Berpura-pura atau Jadi diri sendiri ?

Lebih baik aku berpura-pura gembira..
Daripada aku..
Bersedih macam orang gila..

Biarlah kita rasa diri kita kuat..
Daripada kita tunjuk diri kita lemah..
Bila kita lemah..
Orang gelak.

Sakit tetap sakit..
Ada kawan..
Ada gelak..
Hilang sakit tu..


Monday, February 24, 2014

Aku Patah Hati

Hati ni sakit
Sakit yang terlalu sakit
Aku tak pernah rasa begini
Aku tak pernah nangis begini
Aku tak akan lupa
Rasa sakit ini
Tak akan pernah hilang
Tak akan pernah luput

Kenangan
Hanya tinggal kenangan
Memori indah
Hanya boleh dikenang
Kenangan indah itu
Tak akan pernah terhapus
Bila aku terkenang
Hati jadi sebak
Mahu menangis kerana kenangan

Aku tak berdaya
Aku cuba
Aku gagal
Aku sedih
Aku tertanya
Kenapa aku gagal?

Kuatlah wahai hati
Ini semua dugaan Ilahi
Yang terbaik sedia menanti
Parut luka ini kekal abadi
Jadi pengajaran di kemudian hari

Aku bukan pemuisi yang berduka lara, Aku tak mampu nak mengungkap rasa hati untuk diterjemah dalam bentuk karangan. Aku tak mampu. Kepada kamu, terima kasih kerana sudi masuk dalam hati ini. Terima kasih kerana pernah membahagiakan aku. Semoga kamu bahagia. Jangan risaukan aku, aku akan cari jalan untuk keluar daripada masalah ini.

besties forever

besties forever
this is me. . the real me . . so crazy and kinda friendly :) easy go person