Dear Followers

Thursday, December 16, 2010

-::FAKTA::- wanita cantik menyihatkan lelaki

Assalamualaikum dan helo.. haha! Hari ni aku nk bg FAKTA yg mngkin GILA... tapi benar. haha! Fakta ini mungkin menarik perhatian lelaki2 yang ingin sihat dan mungkin juga akan membuat hati prempuan2 yang kurang lawa berasa tidak senang... haha!! rileks.... kalau da jdoh x kmane pon.. huhu

GIRLS GENERATION/SO NYIUH SHI DAE


YOONA SNSD
HAYLEY WILLIAMS :D
CASSADEEIni dibuktikan menerusi kajian University of California seperti dipetik oleh Telegraph. Kajian mendapati kehadiran wanita cantik meningkatkan hormon testosteron dan kortisol lelaki.

Hormon testosteron berfungsi sebagai pembangkit ghairah selain menambahkan kesihatan dan memberi tenaga. Hormon ini berada pada tahap tertinggi semasa lelaki berumur 20tahun dan berkurang seiring pertambahan usia dan tempoh hubungan

KOrtisol pula berfungsi menurunkan ketegangan urat-urat saraf dan meningkatkan kepekaan.Jika tahap kedua-dua hormon ini sama-sama meningkat, anggota badan pun akan terasa lebih sihat.

Kajian diketuai oleh Dr. James Roney itu melibatkan 149 pelajar lelaki berusia 18 dan 24 tahun yang dipertemukan dengan wanita cantik dan tentu sekali yang memikat hati.

Selang beberapa minit pertemuan, air liur responden diambil dan diuji untuk mengetahui kadar hormon testosteron dan kortisolnya.

Disinilah satu fakta menarik ditemui. Hanya dalam masa lima minit berbual dengan wanita cantik itu, tahap testosteron mereka meningkat hingga 14 peratus manakala hormon anti tekanan kortisol meningkay sehingga 48 peratus.

Tetapi berbeza pula apabila responden terlibat brtemu dengan rakan lelaki mereka. Tahap testosteron dan kortisolnya menurun sehingga 7 peratus.Penjelasannya mudah, semasa lelaki bertemu dengan wanita cantik dan memikat, otaknya akan menghantar mesej pada kelenjar pituitari untuk mengeluarkan kedua-dua hormon tersebut. Ketika hormon itu tersebar ke dalam badan, sistem metabolisme akan mendai lancar dan tubuh pun akan terasa lebih bugar.

Ternyata lebih menyihatkan tubuh badan selain tentunya membahagiakan ketika bersama wanita cantik berbanding melepak dengan rakan lelaki seperti yang selalu dilakukan oleh lelaki Malaysia di kedai-kedai mamak tgok bola.. haha!

VOTE? COMMENT? THANK YOU!
Post a Comment

besties forever

besties forever
this is me. . the real me . . so crazy and kinda friendly :) easy go person