Dear Followers

Friday, December 31, 2010

its all about 2010 and 2011

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera my dear readers.. sorry ROJAK language yaa! XD
Lama sudah aku tak update blog.. haha! dalam tempoh masa tersebut... aku rasa malas sangat nak update blog ni.. tak tahu kenapa lah kan... heeee... mari kita ulas sedikit tentang 2010..

2010 ialah tahun yang paling gembira ke? tak lah sangat kan.... hehe.. tapi kira boleh tahan lah kan.. tahun ni aku dapat kenal mana yang betul2 kawan dan yang mana kawan makan kawan..... tapi tak apa.. aku tak akan balas apa2 pun... 2010 adalah tahun paling busy bagi aku sebab cuti pertengahan tahun busy wat majalah... cuti akhir tahun pun sama.. tapi tak apa.. aku and the gang puas hati dengan hasil kerja majalah tu... cantikk seyhh.. hehe.. 2010 juga telah menemukan aku kembali dengan cinta pertama tapi hubungan tu tak long last pon.. haha. kejap je...tapi tak apa.. life must go on.. aku tak macam manusia kolot yang tahu nak bunuh diri aje bila putus cinta..kan bangang namanya tu. haha! then aku jatuh hati pada ehem2.. tapi aku lambat propose.. dia da dengan orang luar negeri taw. heee.. frust giler kott.. pastu kenal lah dengan hairani.. hee.. 3 bulan je kott bertahan.. tu sebab aku yang nak single sebab tak taw nape ah. haha. Manusia2 yang rapat dengan aku sepanjang 2010 ni ialah azil rani,ezat,sazfizal,syahir,ismail,abang nazli,apis,finas,adah,ekin,hajar,dan miera.. kalau ada yang tak mention namanya boleh sebut.. mungkin terlupa XD.. keputusan periksa akhir tahun untuk 2010 juga not bad, nasib baik tak turun 4s2.. kira ok lah an.. no brape eak? 18/30 kott.. tak silap lah an. sudah selesai cerita 2010..

untuk tahun 2011... aku berazam dan berjanji untuk fokus SPM2011 :) sangat2 menakutkan yaw. huh. lain martabat dia dengan PMR... huuuuu.. tapi tak apa.. di mana ada kemahuan di situ ada jalan.. XD hendak seribu daya tak hendak tak apa.. kahkahkah.. sengal. selain daripada SPM.. aku harap aku tak akan hilang orang tersayang dalam 2011 sebab aku perlukan mereka untuk memberikan semangat untuk menempuh duri dan ranjau 2011... Aku juga berharap 2011 akan menjadi tahun terbaik sepanjang 16 tahun aku hidup diatas muka bumi Allah yang luas ni dan harap2 tak jatuh cinta lagi.

2010 berlalu tak kan menjelma,
membawa bsama suka dan duka,
2011 akan bakal menjelma,
pastikan tiada tangis dan duka.

SEKIAN TERIMA KASIH ! ! 
vote and comment ?

Wednesday, December 22, 2010

Hang Around wit Friends (my story)

Ahah.. post kali ni ialah post kenangan.. haha! takde fakta2 pelik.. hee.

Pada hari selasa yg bertarikh 21/12/2010... saya telah pergi ke Kuala Lumpur bersama rakan-rakan baik saya iaitu syahir,ijat,ikie,Finas,Emy,qeha dan fika... Kami telah berkumpul bersama2 di hadapan mcDonald kt kl central. :)

Lepas tuh.. kitorg pg ke mane tah.. naik monorail ke Imbi kan... heeee.. trun je monorail uh.. ktorg pg bwah.. pastu mmperjudikan nyawa dgn lintas jalan tnpa guna jejantas untuk ke times square.. hahahaha.. hebat kan?

Then... msuk times square... emy ngn finas x nk plak tgk wyg.. pas tu spe tah yg ajak pg men bowling... huuuu.. emy ngn finas shopping2 ape bnde yg dorg nak.. then yang lain pg satu kdai ni.. nak beli jam utk mak IJAT.. haha. si Fika ni plakk.. sbuk speaking2 ngan akak MYANMAR mntak DISCOUNT... pnye lah lame an mntak dscount.. pastu ape pn x dpat.. harga tetap ajer. hahahaha..

Dah pnat brjalan.. ktorg pg lah main bowling kat 5th floor.... yang mainnyer... aku,ayer,ijat,qeha n fika.. peristiwa yg x leh lupa.. syahir pnye bola uh asik ke longkang aje and dia salah baling.. bola tuh jatuh ke belakang... haha! and qeha strike 2 kali... ksluruhannya..

  1. ijat
  2. aliff
  3. qeha
  4. fika
  5. ayer(mat longkang)
Lepas ajer men bowling.. ktorg kuar dari times square pg ke sungei wang.. haha! nk pg cri bju hxc.. sblum uh.. kitorg pg mkan dulu kat SUBWAY... makanan dia sdapp.. and harga amat berpatutatan. konon ar brpatutan... sangat2 mahal.. hakhakhak. lpas mkan pg lah mrayau2 cri bju si ayer nak.. baju hardcore lah knon.. last2 da dpt.. then kuar sungei wang and nak balik trus...

Otw nak balik.. kne pg kt monorail uh.. sblum nek tngga ke platform dia.. kitorg pg lah 7E dlu.. yang bdak2 prempuan smua uh.. finas,emy,qeha ngn fika dah nek monorail trus... HAHA! time ni yang best.. dorg terus pergi ke TITIWANGSA... terhebat gile lah.. then ktorg kne lah tnggu kat stesen kelana jaya lame giler..

aku ase penat nak menaip lg lah.. haha! biar aku pndekkan crite..

lpas tuh ktorg naik keretapi hybrid pg ke klang then tuka platform.. time kat stesen klang.. msing pnye pnjaga dah call.. syahir plg lame kott kne bebel.. hahaha... ni sume psal titiwangsal la nih.. haha.
pastu kretapi smpai.. kitorg masuk then trun kt tmpt msing2.. :) penatt giler mmg x trkate.. balik aku mmg nak tido aje! ! ! hahahahaha

sape yg bce smpai abes citer ni.. TQ :)

Monday, December 20, 2010

fakta : tidurlah jika ingin kurus

Tidurlah Jika Ingin Kurus


Assalamualaikum dan selamat sejahtera my dear readers! ! haha! da lame an aku tak update blog.. huhu.. kali ini ada tips utk mereka2 yang berbadan besar..... Selama ni korang berfikiran tidur boleh wat korg jd gemuk kan? ternyata anda semua salah! hahaaaa.. 


Berdasarkan satu penyelidikan yang pernah dijalankan di Amerika Syarikat, didapati individu yang mengalami masalah kegemukan, berkemungkinan ia adalah disebabkan oleh masalah kurang tidur. Menurut pendapat dan kajian seorang ahli fizik dari Universiti Northwestern, Fred Turek, diet serta senaman yang bersungguh-sungguh tetap tidak akan membuahkan hasil jika kualiti tidur individu berkenaan berada pada tahap tidak memberangsangkan. Oleh itu, mulai dari sekarang. Cubalah untuk mendapatkan tidur yang berkualiti dan mencukupi. Usah lagi berjaga sehingga larut malam. Cuba selesaikan tugas anda seawal mungkin, berbanding hari-hari sebelumnya. Jika saranan ini dapat dilakukan dengan teratur, berserta diet dan senaman yang konsisten, tidak mustahil anda boleh menurunkan 10 kg atau lebih dalam tempoh beberapa bulan mendatang. Ubahlah tabiat tidur anda sekarang.. 


Apa lagi? pergilah tidur cepat !
VOTE,COMMENT AND SLEEP !

Friday, December 17, 2010

-Fakta Sains- Kelebihan bau ketiak laki untuk perempuan

FAKTA MASAM TAPI BENAR


Selamat Sejaahtera pada semua.. ari ni kite nk bg sdikit fakta yang berguna untuk prmpuan2 yg tgh stress skrg nihh.. hahaha! ! agak mmualkan yerr.. tapi itu lah faktanyaa... hoho.. bacalah sdikit fakta yang telah sy beri ini.. hehe.


Benarkah bau ketiak lelaki mampu menjadi penawar kepada gejala tekanan yang dialami oleh wanita? Kenyataan ini dikeluarkan oleh Bahagian Biologi Manusia di University Pensyvania beberapa tahun lalu.

Kajian dilakukan di sana membuktikan bahawa peluh lelaki membantu kaum wanita menurunkan tekanan melancarkan perjalanan haid.
Menurut laporan Jurnal Biology of Reproduction America. Sebelum ini,bau ketiak lelaki yang sengaja " diproses" daripada lelaki yang tidak memakai deodoran digunakan sebagai bahan ujikaji bagi mencari bukti bahawa hidung wanita boleh "digoda" dengan bau lawan sejenisnya.

Dalam uji kaji yang dilakukan, wangian semulajadi itu kemudian di sapukan ke atas bibir puluhan wanita berumur 25 dan 45 tahun tanpa memberitahu ia adalah bau peluh lelaki dan hanya diberitahu bahawa mereka sedang menguji satu aroma wangian tersebut. Enam jam pertama selepas itu, skala mood wanita yang di sapu wangian yang diperbuat daripada peluh ketiak lelaki tersebut diukur.

Hasilnya sungguh unik. Selain boleh mencerahkan mood, wangian ketiak lelaki ternyata dapat membuatkan wanita menjadi kurang tegang.... dipetik dari majalah PA&MA...Feb 2004...kalau tak caya...

So kengkawan kalau tengah stress tu .....bolehlah cium ketiak suami atau boyfriend.
Bagi kaum adam pulak,simpan bau ketiak tu utk orang tersayang.Mmg menjijikkan yerrkk.. Terpulang pada anda nak buat ke tidakk... hohoho.. choice in ur hand :)



VOTE AND COMMENT ! ! TQ~

Thursday, December 16, 2010

-::FAKTA SAINS::- ciuman dan kelebihannya!

FAKTA SAINS

ASSALAMUALAIKUM dan selamat sejahtera kepada para pembaca setia blog ini.. Sekarang mari kita kupas tentang kebaikan2 bercium.. haha! anda diingatkan jgn cuba kalau belum kahwin! DOSA!!

1. Berciuman dalam waktu yang lama boleh membantu sistem pengaliran darah kita. Ketika berciuman, degup jantung makin cepat hingga mencapai 110 kali degupan jantung seminit.


2. Setelah bercium, paru-paru akan bekerja lebih keras. Jika dibanding dalam keadaan normal, tarikan nafas setelah bercium adalah kira-kira 60 tarikan nafas seminit (nafas normal hanya 20 kali tarikan nafas seminit). Maka bercium adalah baik untuk mencegah penyakit lemah paru-paru.


3. Sesetengah doktor gigi percaya bahawa bercium dapat mencegah daripada gigi mudah berlubang. Ciuman akan membuatkan rembesan air liur berlaku yang mana ianya boleh meneutralkan cecair berasid yang menyebabkan kerosakan gigi.


4. Proses ciuman yang berlaku lebih dari 3 minit membantu seseorang daripada tekanan hidup atau stress. Bercium dalam jangka waktu yang lama boleh menyahkan rembesan hormon yang menyebabkan tekanan atau stress.


5. Pasangan yang mengamalkan tabiat bercium ketika berpisah hendak pergi kerja setiap pagi contohnya dikatakan mampu memberikan lebihan masa hidup 5 tahun lebih lama daripada mereka yang tidak melakukan rutin bercium.


6. Ciuman mampu memberikan keyakinan diri dan rasa dihargai. Ciuman akan membuatkan seseorang merasa dihargai dan memberikan ketenangan diri kepada pencium.


7. Ciuman dapat membakar kalori sehingga 2~3 kalori seminit dan ia meningkatkan metabolisma. Malah ada yang mendakwa bahawa ciuman yang dilakukan dengan penuh ghairah sebanyak 3 kali sehari (iaitu sekurang-kurangnya 20 saat setiap kali bercium), boleh membantu mengurangkan berat badan.


8. Ciuman dapat menghilangkan kepenatan dan ketegangan dalam badan. Ciuman yang dilakukan dengan penuh perasaan mampu menghilangkan ketegangan, menghilangkan tenaga negatif, membangkitkan rasa sihat dan juga mengurangkan rembesan hormon yang menyebabkan tekanan.


9. Aktiviti bercium memerlukan otot dan saraf di bahagian muka melakukan beberapa gerakan. Dikatakan tidak kurang 30 otot wajah akan bergerak-gerak dan ini boleh mencegah otot pipi daripada menjadi kendur. Otot pipi yang menegang semasa ciuman ghairah dilakukan dikatakan mampu membantu kulit menjadi lebih halus dan meningkatkan peredaran darah.


10. Bercium adalah sangat baik untuk jantung kerana ia menurunkan tekanan darah dan kolesterol.


11. Mereka yang sering berciuman didapati jarang menghadapi masalah-masalah perut.


12. Semasa bercium, antibiotik akan dirembeskan keluar melalui air liur. Air liur ini dikatakan bertindak sebagai anestetik yang membantu mengurangkan kesakitan pada tubuh.

Itu saja kelebihannya.. Anda diingatkan jangan kissing2 ngn org yang bukan isteri/suami anda yer! dosa uwhh! haha.. para saintis saya sedang mengkaji lebih mendalam tentang kebaikan2 aktiviti lain... 

VOTE AND COMMENT YAW! TQ~

-::FAKTA::- wanita cantik menyihatkan lelaki

Assalamualaikum dan helo.. haha! Hari ni aku nk bg FAKTA yg mngkin GILA... tapi benar. haha! Fakta ini mungkin menarik perhatian lelaki2 yang ingin sihat dan mungkin juga akan membuat hati prempuan2 yang kurang lawa berasa tidak senang... haha!! rileks.... kalau da jdoh x kmane pon.. huhu

GIRLS GENERATION/SO NYIUH SHI DAE


YOONA SNSD
HAYLEY WILLIAMS :D
CASSADEE



Ini dibuktikan menerusi kajian University of California seperti dipetik oleh Telegraph. Kajian mendapati kehadiran wanita cantik meningkatkan hormon testosteron dan kortisol lelaki.

Hormon testosteron berfungsi sebagai pembangkit ghairah selain menambahkan kesihatan dan memberi tenaga. Hormon ini berada pada tahap tertinggi semasa lelaki berumur 20tahun dan berkurang seiring pertambahan usia dan tempoh hubungan

KOrtisol pula berfungsi menurunkan ketegangan urat-urat saraf dan meningkatkan kepekaan.Jika tahap kedua-dua hormon ini sama-sama meningkat, anggota badan pun akan terasa lebih sihat.

Kajian diketuai oleh Dr. James Roney itu melibatkan 149 pelajar lelaki berusia 18 dan 24 tahun yang dipertemukan dengan wanita cantik dan tentu sekali yang memikat hati.

Selang beberapa minit pertemuan, air liur responden diambil dan diuji untuk mengetahui kadar hormon testosteron dan kortisolnya.

Disinilah satu fakta menarik ditemui. Hanya dalam masa lima minit berbual dengan wanita cantik itu, tahap testosteron mereka meningkat hingga 14 peratus manakala hormon anti tekanan kortisol meningkay sehingga 48 peratus.

Tetapi berbeza pula apabila responden terlibat brtemu dengan rakan lelaki mereka. Tahap testosteron dan kortisolnya menurun sehingga 7 peratus.Penjelasannya mudah, semasa lelaki bertemu dengan wanita cantik dan memikat, otaknya akan menghantar mesej pada kelenjar pituitari untuk mengeluarkan kedua-dua hormon tersebut. Ketika hormon itu tersebar ke dalam badan, sistem metabolisme akan mendai lancar dan tubuh pun akan terasa lebih bugar.

Ternyata lebih menyihatkan tubuh badan selain tentunya membahagiakan ketika bersama wanita cantik berbanding melepak dengan rakan lelaki seperti yang selalu dilakukan oleh lelaki Malaysia di kedai-kedai mamak tgok bola.. haha!

VOTE? COMMENT? THANK YOU!

Tuesday, December 14, 2010

Kenangan Terindah 10,11,12 / 12 / 2010

Kolam Yaww :D
aku,iqbal and mirza.. muke2 sebel.
HAHA ! ! pacikk gila sporting+sengal
HOHO. main air.
Telematch!
 
Main bola pantai.. ramai cedera parah.. org tua lwan remaja
Tiup2 tepung! ! haha!
huhu! ! muke hantu bhaii.. zombie kmpung nangka
Muke sume mcm hantu ! 
Saya mnang hadiah! haha! no 1 tiup belon pling besar dan pecah dulu

Memori di Teluk Senangin tidak akan aku lupa.. :)

Friday, December 10, 2010

Holiday pt2 Kolam n Pantai

yeah! terjun!


 ONE....
 TWO....
THREE... 

jgn tiru aksi diatas kalu x reti buat.. haha!

Bersama budak2..

X bleh blah siott

HEHEH.. budak2

My czen

nantikan lg pic laenn.. hehehxs..

Holiday.. 1/2 hari prtama..

Holiday part 1

Awal2 pagi pkul 6am aku kne bgun siap2 mandi... hohoho.. pastu gerak pg umah nnek aku grak same2 dgn fmily2 yg laen.. smntara tggu yg lain smpai.. aku makan dlu kat uma nnek aku.. nnek aku msk ape korg nak taw?
dia masak nasi impit dgn rndang and kuah kacang yaww.. lpas jer smua da makan.. kitorg grak lah nk pg ke teluk senangin ni... hihihi.. 

HEHE.. NI makwe aku. ;)

Masa otw nk pg sini... kitorg nyaris2 accident aww.. mse uh kt kapar... Ade kete giler ttibe break emergency sbb nak masuk kiri. punya lah bangang dia uh.. nasib bek bapak aku smpat break.. lau x da lggar dia dri blkang and pacik2 aku yg drive kt blkg smpat elak kete bpk aku kalu dia x elak.. dia break and kene langgar dgn kori kontena kat blkang,.. perh.. dahsyat giler kalu kne lnggar.. 

Mataku sepet~ 

Spnjang perjalanan aku bnyak abeskan mase dgn tido..... haha! x pon on9.... gile enn...emm.. da x taw nk wat ape kan.. tido je ar.. nek kebas punggung aku aww. kira 5jam lah gak dlm kete uh mse nk kesini.. tmpat yg ak mnginap skrg ni jauh ke dalam yaww.. best... ade pdang golf plakk.. huhuhu.. k arr.. ak mlas nk type pnjg2.. skrg aku nak terjun kolam~ tata..

PEACE ;)
sekian dan assalamualaikum.


Wednesday, December 8, 2010

12 cara untuk tahu bahawa anda mencintai sesorang

Hari ini aku nak share ngn korang bende ni.. tanda2 korang jatuh cinta dengan seseorang.. 
Aku rasa kalau korang sedang jatuh cinta atau bru nak brcinta pasti korang akan perasan smua tanda2 dibawah ni... Aku tak tipu seyhhh.. heheheh.. prcaya lah....


12 tanda anda jatuh cinta :)

  • DUA BELAS:Anda selalu bergayut dengan si dia sehingga larut malam dan apabila anda tidur anda masih fikir akan dia.

  • SEBELAS:Anda sebenarnya berjalan dengan perlahan apabila anda dengannya.

  • SEPULUH:Anda tidak merasa Ok apabila si dia berjauhan.

  • SEMBILAN:Anda tersenyum apabila anda mendengar suara si dia.

  • LAPAN:Apabila anda melihat kepada si dia,anda tidak nampak orang lain sekitar anda. Anda melihat hanya si dia..

  • ENAM:Si dia adalah segala-galanya anda hendak memikirkan.

  • LIMA:Anda menyedari yang anda tersenyum setiap masa anda melihat kepada si dia.

  • EMPAT:Anda akan melakukan sesuatu untuk berjumpa si dia.

  • TIGA:Manakala anda semasa membaca ini, terdapat seseorang dalam fikiran anda sepanjang masa.

  • DUA:Anda telah begitu sibuk memikirkan si dia sehingga anda tidak perasan yang no TUJUH adalah tiada.

  • SATU:Anda akan memeriksa semula di atas jika yang adalah benar dan kini anda akan tersenyum sendiri.

Ahahah! ! dapat semua petanda ni?? Kalu dpat mknenye anda sdg jtuh cinta lah tuh...
VOTE and COMMENT


Tuesday, December 7, 2010

YOUR GUARDIAN ANGEL

YOUR GUARDIAN ANGEL


When I see your smile
Tears run down my face 
I can't replace
And now that I'm strong 
I have figured out
How this world turns cold 
and it breaks through my soul
And I know I'll find 
deep inside me 
I can be the one


I will never let you fall
I'll stand up with you forever
I'll be there for you through it all
Even if saving you sends me to heaven


It's okay. It's okay. It's okay.
Seasons are changing
And waves are crashing
And stars are falling all for us
Days grow longer and nights grow shorter
I can show you I'll be the one


I will never let you fall 
I'll stand up with you forever
I'll be there for you through it all 
Even if saving you sends me to heaven


Cuz you're my, you're my, my, my true love, my whole heart
Please don't throw that away
Cuz I'm here for you
Please don't walk away and
Please tell me you'll stay, stay

Use me as you will
Pull my strings just for a thrill
And I know I'll be okay
Though my skies are turning gray


I will never let you fall
I'll stand up with you forever
I'll be there for you through it all
Even if saving you sends me to heaven



The Red Jumpsuit Apparatus
Your Guardian Angel


Its the best song that i've ever heard~ 
Special for someone that live far from me rite now :)
VOTE AND COMMENT yaw!

Ayat-Ayat Cinta ke?

AYAT-AYAT CINTA

assalamualaikum and hello.. sekarang aku nak share ngn korg ayat-ayat bunga yerw.. or dikenali sebagai ayat-ayat cinta lah or kata-kata puitis.. Nak copy and ambil ayat-ayat ni?? copy lah ambil lah. Nak bagi yang tersayang kan? haha!

ini dia ! :

  • Mimpi indah tak semanis realiti walau betapa pahit pun ia
  • Biar bulan tersenyum melihat dirimu menjadi milikku
   -send time malam jer.. siang tade bulan-
  • Dalam hatiku ada ingatan yang tidak pernah mati terhadapmu
  • Panahan matamu mencairkan hatiku yang dah lama membeku
  • Cinta itu bukan jalinan dua hati tetapi paduan dua jiwa
  • Akhirnya aku sedari tiada yang seindah peribadimu
  • Kau hadir di sudut hatiku yang paling sunyi
  • Adakala menghitung bintang dilangit malam lebih mudah dari mengenggam hatimu
  • Mengapa kuteringat wajahmu bila cuba melupa,kumenangis bila cuba tertawa
  • Kaulah ratu hati yang bertakhta di sanubariku
  • Perasaan cinta ini akan kubawa hingga aku pergi
  • Biarpun jauh dipisah waktu suara hatimu membisik bagai kau ada disisi
  • Andainya perpisahan ini tanda kesetiaan kurela sendirian dalam kebersamaan
  • Rinduku padamu seperti sebuah mimpi ketika jaga
  • Suara kau kah yang berbisik seiring degupan jantungku?
  • Sesungguhnya penantian ini satu seksaan yang mengguris hati hingga luka
  • Meskipun berjauhan aku sentiasa dapat merasai rindumu padaku.
  • Tatkala sendirian hatiku terdengar degupan cintamu
  • Bila emosi terseksa,hati mulai dapat merasa,inikah yang dikatakan rindu
  • Hadirnya dirimu,kubagaikan ingin bernafas seribu tahun lagi
  • Menyayangimu adalah hak aku,rasanya tidak berdosa jika aku terus menyayangimu
  • Kini kusedari rindu yang tersimpan dalam lipatan memori masih segar mewangi
  • Sayang terletak diahati meskipun tersembunyi namun getarnya jelas sekali
  • Sekiranya waktu boleh diputar kembali,tidak akan kubiarkan masa berlalu tanpamu disisi
  • Aku akan terus menanti hembusan angin malam membawa jawapan yang tidak pasti
  • Bibir tidak perlu berkata bila hati sudah mulai bersuara

HAHA! ! ! Ada yang aku buat sendiri and orang lain punya. :)

SEKIAN DAN SALAM.
VOTE AND COMMENT YA! !

Monday, December 6, 2010

Maal Hijrah :D


Hari Awal Muharram atau Hari Maal Hijrah merupakan suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana ia menandakan peristiwa penting yang berlaku dalam sejarah Islam. Ia memperingati penghijrahan Nabi Muhammad dari Kota Makkah ke Madinah pada tahun 622 Masihi. Berlaku pada 1 Muharam, ia merupakan hari pertama Takwim Hijrah.
Di Malaysia, ia merupakan hari keagamaan di mana umat Islam mengadakan solat sunat di masjid-masjid di seluruh negeri. Hari Maal Hijrah atau Awal Muharram merupakan hari cuti umum di Malaysia. 
Mari kita ambil buku-buku agama. Imbas kembali atau membaca sebarang cerita yang memperlihatkan ketabahan baginda semasa melakukan hijrah bersama para sahabat.Banyak perkara yang kita boleh pelajari dari peristiwa tersebut. 
Jika kita berhijrah daripada sesuatu tempat dengan niat untuk mendapatkan seseorang awek.. Maka aweklah yang kau dapat tapi kalau kau berhijrah kerana islam... Alhamdulillah.

Peristiwa Hijrah terlalu banyak memberi pengajaran kepada umat Islam khususnya dalam usaha kita memperjuangkan Islam di muka bumi. Salah satu perkara menarik yang sangat penting dijadikan iktibar ialah wujudnya beberapa golongan yang dinyatakan oleh Allah dalam al-Qur’an. Golongan ini sentiasa ada di sepanjang zaman, lantaran itu kita perlu mengambil iktibar dengannya:
  1. Golongan utama: iaitu mereka yang mula-mula berhijrah ke Madinah bilamana mendengar arahan dan perintah Rasulullah s.a.w. Mereka ini mendapat pujian dan sanjungan dari Allah bahkan Allah meredhai mereka dan mereka juga meredhai Allah.
  1. Golongan yang diberi kemaafan kerana uzur, tidak berupaya untuk hijrah samada kerana tua, kanak-kanak, golongan kurang upaya atau kerana tidak mengetahui jalan-jalan menuju Madinah.

    Allah berfirman dalam surah an-Nisa’: 98-99,maksudnya : “Kecuali mereka yang tertindas samada lelaki atau perempuan dan anak-anak yang tidak berdaya dan tidak mengetahui jalan untuk berhijrah. Maka mereka itu mudah-mudahan Allah memaafkannya. Allah Maha Pemaaf lagi Maha Pengampun.”

    Tatkala turun ayat ini lalu berkata Habib bin Dhamrah al-Laithi seorang sahabat yang sangat tua, kepada anak-anaknya: “Tolong bawa aku ke Madinah, kerana Allah tidak mengecualikan aku, kerana aku bukan lemah ( masih gagah), dan aku juga mengetahui jalan menuju Madinah, sedang Allah hanya mengecualikan mereka yang tidak tahu jalan ke Madinah. Lalu anaknya membawanya keluar dari Mekah berhijrah menuju ke Madinah. Apabila sampai di Tanaiem, lalu ia jatuh sakit dan meninggal dunia. Maka peristiwa ini sampai ke pengetahuan sahabat-sahabat Rasulullah, lalu ada yang berkata: “Seandainya ia mati di Madinah, maka tentulah ia mendapat ganjaran pahala hijrah.”

    Maka turunlah ayat: “Barang siapa yang keluar dari rumahnya untuk berhijrah kerana Allah dan RasulNya, kamudian ia menemui ajalnya (kematian sebelum sampai ke tempat yang dituju) maka pahalanya telah ditetapkan disisi Allah, Maka Alah Maha Pengampun lagi Maha Penyanyang”.
  2. Golongan yang tidak hijrah kerana terhutang budi dengan Abu Lahab dan Abu Jahal, mereka terus menetap di Mekah demi menjaga hubungan baik dengan pemuka Quraish. Mereka ini adalah sebahagian dari umat Islam yang enggan berhijrah. Mereka menyembunyikan keIslaman mereka.

    Namun bilamana berlaku peperangan Badar, lalu Abu Lahab mengajak semua golongan yang ada di Mekah bagi membantunya. Keadaan ini menyebabkan beberapa orang yang telah beriman itu, menjadi serba salah, samada keluar ke Badar, bermakna berperang melawan Islam dan Rasulullah sedangkan mereka telah menganut Islam; atau terus berada di Madinah, iman mereka selamat.

    Tetapi apa pula penilaian Abu Lahab dan pemuka Quraish? Lantaran tersepit dengan keadaan inilah menyebabkan mereka akhirnya keluar dengan pedang dan panah, bersama Abu Lahab dan Abu Jahal menuju Ke Badar, berperang bersama kumpulan yang menentang Islam. Lalu mereka mati dalam peperangan tersebut.

    Inilah yang dinyatakan oleh Allah dalam surah al-Nisa’ ayat 97:“Sesungguhnya orang-orang yang dicabut nyawanya oleh malaikat (dalam peperangan Badar) dalam keadaan mereka sedang menzalimi diri mereka sendiri, lalu malaikat menempelak mereka dengan berkata: “Bagaimana kamu ini?” Lalu mereka menjawab: “Sesungguhnya kami adalah golongan yang lemah dan tertindas di muka bumi.” Lalu Malaikat menjawab: “Bukankah bumi Allah ini luas sehingga kamu dapat berhijrah di bumi itu?” Maka mereka ditempatkan di neraka jahanam, itulah seburuk-buruk tempat kembali.”
Maka kita hendaklah bimbang tentang fenomena ini berlaku di zaman kita. Wujudnya golongan yang telah memahami perjuangan Islam, bahkan telah merasa kemanisan dalam memperjuangkan Islam, namun dalam situasi tertentu mengambil sikap menyembunyikan penglibatan dalam perjuangan Islam; dikhuatiri nanti bilamana golongan yang menentang Islam akan libatkan mereka dalam perjuangan untuk mengalahkan Islam, maka mereka akan turut serta dan akhirnya mati dalam usaha menentang Islam, nauzubillah.
Semoga Allah memelihara kita dari fitnah ini dan menjauhi kita dari golongan ini. Amin.
Dikarang dan Disusun oleh saya
not 100% mine:)
VOTE AND COMMENT

Belacan & Paku, mat salleh fasih melayu


HAHA! mat salleh pon ckp bhasa Malaysia.. mereka pnye tujuan pun sbb nk bggakan malaysia :)
Gudjob to Belacan anda Paku :) Tarian terhebat... Bagi mereka sokongan lagi..
VOTE AND COMMENT :)

Sunday, December 5, 2010

Kisah di kedai makan&Chelsea-Everton (gaya bebas)

DI KEDAI MAKAN

HAH ! Assalamualaikum and hello to dear readers :) Sekarang aku nak kongsi detik2 aku kat kedai makan yang bernama NS corner. HAHA!! Yang berada di tempat kejadian dgn aku ialah adik aku,abg agkt aku and 2 spupu aku.. Kitorg lepak2 jer nak makan nak borak2 and tgok bola... Masa aku datang kedai tu aku ngan spupu2 aku bercita-cita nak tgok Chelsea kalah dengan Everton.. hehehe..

Lepas sampai jer dkat kedai uh kitorang duduk lah kat meja dpan dkt dgn layar besar yang dorang psg... ala-ala pnggung wayang trbuka lah... haha! mase kitorg duduk je kat kat situ perlawanan Chelsea-Everton dah berlangsung selama 20minit. hehe. 10minit ptme kt situ kitorang diam jer kott tak buat pape.. msing2 layan diri masing2.. haha! Masuk jer separuh masa kedua baru kitorg bising sikit :) Kitorg bising nak tahu sebab apa? sebab Chelsea asyik kena serang aje ! ! hehe..

Dalam keseronokan tu.. aku jer asyik kena bahan.. kene gosip dgn abg angkt trsayang.. haha.. Dia call girl yg tgh msej ngn aku guna no aku.. then dia kate i luv u kat dia ! ! haha. tapi... girl tu ttaw tu bukan aku.. haha! ksiannye.. tapi takpe aku dah call dia balik and ucap sendiri and dia pon ucap benda yang same kt aku.. Walaupun kitorg tade pape hubungan yang romantik atau dikenali sbg couple diantara korang ni tapi aku sayang dia sangat2.. haha. Kalau korg tau sape budak uh comment lah kat sini. hahahaha! tapi takpe...

Bersambung kisah kedai ni.. suasana menjadi lebih meriah apabila Jermaine Beckford menyamakan kedudukan :D thank you lah ! haha. u made my day. Lepas jer abes match tu.. Kitorang pon balik lah.. Aku dgn motor aku bwak 2 org penumpang.. perh.. macam sengal aje.. lowered abes moto aku. :D lumba2 ngn abg nazli.. czen yg aku bawak uh menjerit macam pondan then peluk aku ketat2.. mcm sengal sajaa.. and kitorg selamat sampai ke rumah :D

sekian saja.. terima kasih kerana membaca. Assalamualaikum :)
VOTE AND COMMENT YAW !

Saturday, December 4, 2010

Kawan

KAWAN

Kawan dan Kawan Baik bagi aku mempunyai maksud yang berbeza tapi ia bermula dengan cara yang sama iaitu pertemuan. Bila dua orang manusia bertemu dalam suasana yang ceria dan sewaktu dengannya secara tidak langsung akan mewujudkan satu hubungan diantara mereka iaitu KAWAN. Bermula daripada pertemmuan itu mereka akan berkawan dan mengenali isi hati masing-masing sama ada nak angkat dia jadi kawan baik atau tidak. 

Perbezaan antara kawan dan kawan baik bagi aku sedikit sahaja. Kepercayaan yang diletakkan keatas seseorang manusia yang bergelar kawan baik amat tinggi manakala bagi kawan biasa hanya sedikit sahaja. Jadi, jika seorang kawan baik mengkhianati sahabatnya itu maka sakit hatinya orang itu terlalulah amat sakit sampai kita pun tidak dapat bayangkan kerana kepercayaan yang diletakkan kepadanya terlalu tinggi.

Kes adik beradik tikam belakang pun ada ni lagikan kes kawan tikam belakang kawan. Bagi aku kawan tikam belakang kawan ni dah jadi lumrah dunia jadi buat apa aku nak hairan kalau kawan baik aku sendiri tikam belakang aku tapi buat masa ni semua kawan baik aku tak pernah kecewakan aku dan aku akan terus berharap supaya mereka akan terus bersama aku dan menyokong aku.

Itu sahaja pendapat yang saya dapat kongsi. Terima Kasih dan Assalamualaikum
Vote and comment ? :D 
-aliff haziq-

Terima Kasih

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera pembuka bicara khas untuk semua pembaca.

"TERIMA KASIH"
Sekarang ni ramai manusia atau orang dan lebih dikenali sebagai human being dalam English sangat susah nak ucap terima kasih. Mereka selalunya ucap perkataan tu bila mereka dapat apa yang mereka nak daripada seseorang. Betul atau tidak saya tidak tahu sebab apa yang saya tulis disini berdasarkan apa yang saya lihat dan saya lalui. Sepatutnya kita kenalah berterima kasih kat sesiapa sahaja yang dah membantu kita. Dengan ucap perkataan terima kasih kat seseorang tu,,, nescahaya dia akan rasa lebih dihargai oleh anda. Nak cakap terima kasih bukan susah kan... So.. bila ada orang dah menghulurkan bantuan kepada anda walaupun pertolongan yang diberi tu tak lah sebesar mana jangan lupa untuk ucap terima kasih yer. :) 

Sebelum mengundurkan diri saya nak cakap saya juga manusia yang lemah dan sering melakukan kesilapan. Kadang-kadang kita terlupa samada kita dah ucap terima kasih atau belum. Konklusinya.. Ucaplah terima kasih 2 kali atau lebih. HAHA ! Biar dia rasa pertolongan yang diberi kepada kita lebih dihargai.

Sekian salam,terima kasih kerana membaca :) vote this,ok!

besties forever

besties forever
this is me. . the real me . . so crazy and kinda friendly :) easy go person